Hakkımızda

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, öğretim, araştırma ve toplum hizmetleri etkinliklerini evrensel standartlarda yürüterek, toplumumuzun ve insanlığın sosyal, kültürel, ekonomik, bilimsel ve teknolojik gelişimi için bilgiye ulaşmayı, bilgiyi üretmeyi, uygulamayı ve yaymayı ve bu bilgilerle donatılmış bireyler yetiştirmeyi misyon edinmiştir. Bu misyona hizmet eden yapılanmanın ana bileşenlerinden biri Toplum ve Bilim Uygulama ve Araştırma Merkezi'dir (TBM). Ülkemizin ilk Toplum ve Bilim Merkezi olma özelliğini taşıyan merkezimiz 2006 yılında kuruldu.

Merkezimizin temel hedefleri; ilköğretim seviyesinden başlayarak, 7’den 70’e toplumdaki tüm bireylerin bilimsel bilgileri öğrenmenin önemini fark etmesini, eleştirel düşünebilmesini ve bilgisini yeri geldiğinde kullanabilecek ya da yeni durumlara uygulayabilecek zihinsel düşünme kalıplarına sahip olabilmesini sağlayacak faaliyetlerde bulunmaktır. Bu hedefleri gerçekleştirmek için merkezimiz çeşitli çalışmalarda bulunuyor. Merkeze bağlı faaliyet gösteren Bilim ve Teknoloji Koleksiyonu Sergi Alanı ile yıllık ortalama 20 bin ziyaretçiyi ağırlıyor. Binlerce bireyin katılım gösterdiği bilim şenlikleri (Bilimin Ev Hali, ODTÜ’de Bilim Eğlencelidir!) düzenliyor ya da kurumların/okulların/diğer bilim merkezlerinin bilim şenliklerine etkin destek veriyor. Ülkemizde merkez bünyesinde ilk defa organik artıkların solucanlarla geri dönüştürülmesini anlatan atölye uygulamalarını gerçekleştirerek, küçük yaşlardan itibaren çocuklarımıza çevre bilinci kazandırmaya çalışıyor. Düzenli seminerler, söyleşiler, yarışmalar düzenleyerek, toplumumuzun bilim ve teknolojiye yönelik ilgisini canlı tutmaya çalışıyor.