Etkinliklerimiz

2023 Yılı

29 Nisan 2023 Cumartesi günü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Toplum ve Bilim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (TBM) bilimsel etkinliklerle kutlandı. Sanal Gerçeklik (VR), Göbekli Tepe, Fizik ve Kimya alanlarında bilim gösterileri ve Etkileşimli Hikaye Anlatımı etkinliklerinden oluşan kutlamada katılımcılar etkinliklerimize ücretsiz bilet alarak rezervasyon yaptırdılar. Ayrıca ziyaretçiler sihirbaz gösterisi, zumba dansı, gök atlas yapımı, güneş gözlemi gibi çeşitli etkinliklere gün içerisinde katılarak ailecek eğlenceli vakit geçirdiler.

Etkinlik Sayfası

Araştırmanı Anlat

Bilim İletişimi Ofisi tarafından Toplum ve Bilim Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle düzenlenen Araştırmanı Anlat adlı yarışmamız 23 Aralık 2023 tarihinde Toplum ve Bilim Merkezi Sergi Alanı’nda bulunan Bilim Merkezi binasında yapıldı.

Yarışmaya olan yoğun ilgi nedeniyle, başvurular bir ön elemeye tabi tutuldu ve Bilim İletişim Ofisi tarafından belirlenen bağımsız jüri üyelerince yarışmacı adayların gönderdikleri kısa videolar değerlendirilerek ilk 10’a giren adaylar yarışmaya çağırıldı.

Yarışmacılar kendi araştırma konularını, yaşları 6 ile 15 arasında değişen 6 jüri üyesine 3 dakikalık süre içerisinde anlattılar. Ardından 2 dakikalık sürede de yine çocuk jüri üyelerinin meraklı sorularını yanıtladılar.

Yarışmacıların sunumlarının ardından, seyirciler ellerinde bulunan kartları kaldırarak puanlamaya dahil oldular. Çocuk jüri üyeleri ve seyircilerin puanlamaları ODTÜ öğretim üyelerinden oluşan Bilimsel Danışma Kurulu tarafından değerlendirildi ve yarışma sonucunda dereceye giren yarışmacılar belirlenerek ödülleri teslim edildi.

Yarışma videosu: https://youtu.be/PQf5SJn9KsE 

Merkez personeli Öğr. Gör. Merve Aytekin Bircan tarafından organize edilen Yaz Bilim Okulu kapsamında çeşitli özel ve devlet okullarından gelen 6. sınıf öğrencileri doktora tez çalışması kapsamında yürütülen çalışmaya katılmış ve toplam 15 öğrenci Cam Silo Binasında çeşitli etkinliklerle beş tam gün boyunca ağırlanmıştır.

Etkinlik Sayfası

  • ODTÜ İlkyar Öğrenci Topluluğu tarafından depremzede öğrencilere yönelik organize edilen etkinlik kapsamında Anfa Okulları’ndan gelen 188 4.-8. sınıf öğrenciler merkezimizde çeşitli bilimsel etkinliklerle merkezimizde ağırlanmıştır (21 Mart – 12 Nisan 2023).
  • ABC Okulları’ndan IB PYP Projesi kapsamında 1 öğretmen ve 4. Sınıf seviyesinde 10 öğrenci, 14 Nisan 2023 saat 10.00’da TBM Sergi Alanı’nı ziyaret etmişlerdir. Ziyaretçilere TBM Sergi Alanı tanıtılmış ve proje doğrultusunda hazırladıkları sorular Dr. İlker Koç tarafından cevaplandırılmıştır.
  • ODTÜ Akademik Gelişim (AGEP) Programı kapsamında, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Ömer Delialioğlu ve Doç. Dr. Bahar Öz koordinasyonunda programda yer alan ODTÜ öğretim üyeleri 28 Nisan 2023 12.00-14.00 saatleri arasında TBM Sergi Alanı’nı ziyaret etmişlerdir. Gezi sürecinde, Rektör Danışmanı (TBM Müdürü) Prof. Dr. Y. Eren Kalay tarafından TBM tanıtım sunumu yapılmış ve heyet çeşitli etkinliklerle Sergi Alanı’nda ağırlanmıştır. 
  • ODTÜ Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü öğrencileriyle “Fen Bilimleri Öğretim Yöntemleri II” dersi kapsamında bir doğa gezisi gerçekleştirilmiştir.
  • ODTÜ Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından TÜBİTAK 4005 desteği ile düzenlenen KARDAN Projesi kapsamında, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, Tübitak Başkanı  Dr. Hasan Mandal ve projede yer alan akademisyenler 12 Mayıs 2023 11.00-14.00 saatleri arasında TBM Sergi Alanı’nı ziyaret etmişlerdir. Gezi sürecinde, TBM Personeli tarafından TBM tanıtımı yapılarak TBM Binaları heyete gezdirilmiştir. Heyetin proje kapsamında kapanış toplantısı ve sertifika töreni Sergi Alanı Cam Binada gerçekleştirilmiştir.
  • 16 Mayıs Salı günü ‘18 Öğrenci + 1 Öğretmen’ ve 18 Mayıs Perşembe günü ‘34 Öğrenci + 2 Öğretmen’in katılımıyla “Kod Blokları ile 3B Modelleme” Etkinliği gerçekleştirilmiştir.
  • Merkez sergi alanında hazırlıklarına 10 Temmuz 2023 Pazartesi itibari ile başlanan Anadolu Gezegen Gezgini yarışması 20-23 Temmuz 2023 tarihleri arasında merkez sergi alanında gerçekleştirilmiştir. Merkez yarışmaya lojistik destek sağladı. Yarışma hakkında detaylı bilgi için: Basında ODTÜ (metu.edu.tr); Basında ODTÜ (metu.edu.tr); Basında ODTÜ (metu.edu.tr)
  • Türk Japon Vakfı Yaz Okulu kapsamında gelen 16 öğrenci ve 4 öğretmen merkez sergi alanında çeşitli etkinliklerle ağırlanmıştır. (26.07.2023)
  • Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırma ve Uygulama Merkezinden gelen 3 yetkiliye yürütülen çalışmalar ile ilgili Eren Hoca tarafından sunum yapılmış ve merkez personeli tarafından merkez sergi alanındaki binalarımız gezdirilmiş ve tanıtılmıştır. (03.08.2023) 
  • Türk Japon Vakfı Yaz Okulu kapsamında gelen 16 öğrenci ve 4 öğretmen merkez sergi alanında çeşitli etkinliklerle ağırlanmıştır. (09.08.2023)
  • ODTÜ İlkyar Öğrenci Topluluğu tarafından organize edilen Yaz Bilim Okulu kapsamında ülkemizin dört bir yanından gelen 40 öğretmen, 80 ortaokul ve 20 lise öğrencisi merkez sergi alanında çeşitli etkinliklerle iki gün boyunca ağırlanmıştır. (20-21.08.2023)
  • Türk Japon Vakfı Yaz Okulu kapsamında gelen 16 öğrenci ve 3 öğretmen merkez sergi alanında çeşitli etkinliklerle ağırlanmıştır. (23.08.2023)
  • Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), Çankaya Belediyesi ve Koleksiyoncular Derneği tarafından Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde 2-31 Ekim 2023 tarihleri arasında gezilebilen “Ya İstiklal Ya Ölüm! Cumhuriyet Yolunda” sergisine, anılan tarihler arasını kapsayacak şekilde geçici olarak dört adet eser ile destek sağlanmıştır. 
  • “Rektörlük Ders Sersi” kapsamında 2 Ekim 2023 tarihinde ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi Kemal Kurdaş Salonunda “Hayallerinizi Uçurun (Launching Your Big Dreams)” başlıklı bir seminer veren NASA Emekli Astronotu Dorothy Marie “Dottie” Metcalf-Lindenburger,  seminer sonrası ABD Büyükelçiliği’nden bir heyet ile Toplum ve Bilim Merkezi Sergi Alanı’nı ziyaret etmiş, bu ziyaret sırasında ODTÜ Astronomi Topluluğu ile Bilim Atölyeleri Binası (Cam Bina)’nda bir söyleşi gerçekleştirmiştir.
  • ODTÜ Tasarım Fabrikası tarafından organize edilen, 2 Ekim 2023 tarihinde başlayan ve 6 Ekim’e kadar devam eden Uluslararası Tasarım Fabrikaları Haftası (IDFW – International Design Factory Week) kapsamında yurtdışından gelen katılımcılar Toplum ve Bilim Merkezi Sergi Alanı’nda 17.30-19.00 saatleri arasında ağırlanmıştır.
  • 13 Ekim 2023 Cuma günü Mensuplara Özel TBM Güz Dönemi “Açılış Etkinliği” gerçekleştirilmiştir.
  • LEGO tarafından organize edilen bir workshop kapsamında çeşitli okullardan gelen öğretmenler, Bilim Merkezi binamızdaki gösteri alanı ve Lego sınıfında etkinliğe katılmışlardır. Farklı katılımcı gruplarından oluşan 3 farklı seans ile gerçekleştirilen etkinlik 11.30-16.00 saatleri arasında tamamlanmıştır.
  • Cumhuriyetimizin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında ODTÜ Rektörlüğü tarafından Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen resepsiyonda Merkezimize ait 1 adet klasik otomobil sergilenmiştir. 
  • ODTÜLÜ Dergisinin “Dijitalleştirebildiklerimizden misiniz? İnsanlık dijital evrene mi taşınıyor?” temalı yeni sayısı (71. Sayı) için Merkez Öğretim Görevlisi Merve Aytekin Bircan tarafından hazırlanan “Teknoloji Dönüşüyor, Peki Ya Toplum?” başlıklı yazı Ocak-Haziran sayısında (s.32-37) yayınlanmıştır.
  • TÜBİTAK’tan gelen 15 kişilik bir heyet 24 Kasım 2023 tarihinde 14.00-15.30 saatleri arasında TBM Sergi Alanı’nı ziyaret etmiştir. Gezi sürecinde, Rektör Danışmanı (TBM Müdürü) Prof. Dr. Y. Eren Kalay tarafından TBM tanıtım sunumu yapılmış ve sergi alanında bulan binalar merkez personeli tarafından gezdirilmiştir.
  • Topluma Hizmet Uygulamaları (Community Service) dersi kapsamında bir ODTÜ Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) Bölümü 3.sınıf öğrencimize merkezimizde gönüllü çalışma imkânı sunulmuş ve güz dönemi boyunca öğrencimizle çeşitli çalışmalar yürütülmüştür (10.10.2023-15.01.2024)
2022 Yılı
Merkezimiz, 18 Kasım 2022 tarihinde Sanal gerçeklik (VR) ve Göbeklitepe atölyeleri ile beraber Kimya ve Fizik topluluklarımızın gösteri deneyleri yaptığı ara tatil etkinliğimizde her yaştan bilim meraklısı ile buluştu.🤗
Etkinlik Videosuna Instagram hesabımızdan ulaşabilirsiniz: @odtutoplumvebilim 
Merkezimiz, 13 Ekim 2022 tarihinde özel bir etkinlikle kapılarını ODTÜ Mensuplarına ve çocuklarına açtı. 
1️⃣ Oculus VR etkinliğine katılan çocuklar sanal gerçeklik kavramını oyunlarla deneyimlediler. 
2️⃣ Gökevi gösterimi, Göbeklitepe atölyesi, Bilim ve Teknoloji Tarihi Sergisi gezisi ve sesli tur eşliğinde Klasik Otomobil Sergisi gezisi gibi aktivitelerin yer aldığı etkinlikte ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu gök atlası yapım atölyesi ve Güneş gözlemi gerçekleştirdi.☀️
3️⃣ Akşam saatlerinde ODTÜ Bilim Kafe ile devam eden etkinlik kapsamında ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu danışmanı Sedat Canlı “Uzay Teleskopları” 🛰️ ve ODTÜ Bilim İletişimi Ofis koordinatörü Dr. İlhami Buğdaycı “Dünya Dışı Yaşam” 👽 üzerine konuşmalar gerçekleştirdi. 
4️⃣ Gece teleskop başına geçen katılımcılar, Satürn, Jüpiter ve Ay gözlemi gerçekleştirdiler, ODTÜ kampüsünde Ay’ın doğuşunu fotoğrafladılar. 🔭🌝 

 

Ufuk Avrupa, MSCA Citizens, Researchers’ Night Programı kapsamında desteklenen, Erzurum Atatürk Üniversitesi koordinatörlüğünde organize edilen ve Atatürk Üniversitesi yerleşkesinde gerçekleştirilen Doğadan Sofraya Bilim (Science from Nature to Your Table: Sci-NURTURE) adlı projeye merkezimiz “Evde Kompostlama” etkinliği ile katılarak iki gün boyunca destek vermiştir. (30.09-01.10.2022)

 

  • Engelsiz Fotoğraf Derneği (ENFOD) üyeleri merkez sergi alanında ağırlanmış, yapılabilecek iş birliklerine yönelik bir toplantı gerçekleştirilmiştir. (26.10.2022)
  • “Adım Adım Ankara Atölyesi Grubu” merkez sergi alanında ağırlanmıştır. (23.10.2022)
  • Endonezya Muhammadiyah Yogyakarta Üniversitesi (UMY) akademik ve idari personellerinden oluşan bir heyet merkez sergi alanında ağırlanmıştır. Misafirlerimize merkez faaliyetleri hakkında bir sunum gerçekleştirilmiş ve sergi alanı merkez öğretim elemanları eşliğinde gezilerek tanıtılmıştır. (05.10.2022)
  • TEKNOFEST yarışması “Akıllı Ulaşım” alt kategorisinde Danışma Kurulu Üyesi olarak Merkez öğretim elemanları Rektörlük Makamı tarafından görevlendirilmiş ve ilgili öğretim elemanları gelen görevlere katkı sağlamıştır.
  • Topluma Hizmet Uygulamaları (Community Service) dersi kapsamında bir ODTÜ Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) Bölümü 3.sınıf öğrencimize merkezimizde gönüllü çalışma imkânı sunulmuş ve güz dönemi boyunca öğrencimizle çeşitli çalışmalar yürütülmüştür (03.10.2022-20.01.2023)
  • Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bünyesinde olan İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından Birleşmiş Milletler (BM) Sınai Kalkınma Teşkilatının (UNIDO) desteğiyle Ankara ATO Congresium’da düzenlenen “16 Eylül Dünya Uluslararası Ozon Tabakasının Korunması Günü” etkinliğine merkezimiz Kompost atölyesi ile katılmış ve gün boyu destek vermiştir. (16.09.2022)
  • İlkyar Yaz Bilim Okulu projesi kapsamında ülkemizin çeşitli il ve ilçelerinden gelen 32 ortaokul öğrencimiz, 30 lise öğrencimiz, 20 öğretmenimiz ve 20 gönüllü öğrencimiz merkez sergi alanında çeşitli etkinliklerle ağırlanmıştır. (26-27.07.2022)
  • Türk Japon Vakfı tarafından organize edilen yaz okulu kapsamında 20 öğrencimiz ve 4 öğretmenimiz merkezi sergi alanında çeşitli etkinliklerle ağırlanmıştır. (25.07.2022)
2021 Yılı

TEKNOFEST yarışması “İnsanlık Yararına Teknolojiler” alt kategorisinde Danışma Kurulu Üyesi olarak Merkez öğretim elemanları Rektörlük Makamı tarafından görevlendirildi (18 Şubat 2021) ve ilgili öğretim elemanları 16.02.2021, 22.02.2021, 28.02.2021, 03.05.2021, 14.06.2021, 03.07.2021, 06.08.2021 tarihlerinde gelen görevlere katkı sağladı.


Merkez öğretim elemanları İstanbul’da düzenlenen Teknofest’e katılarak hazırlanan etkinlik paketi ile tüm gün destek verdi. (24 Eylül 2021)

16.08.2021 – 13.09.2021 tarihleri arasında T.C. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi (CBİKO) Staj Seferbirliği kapsamında Hacettepe Üniversitesi’nden üç, Akdeniz Üniversitesi’nden bir, Adıyaman Üniversitesi’nden bir ve ODTÜ’den bir öğrenci olmak üzere altı öğrencimiz Merkezimizde staj yaptı. Stajyerlerimiz kendilerine verilen iş paketleri ile ilgili sunumlarını 10 Eylül 2021 tarihinde gerçekleştirdi ve süreç ile ilgili geri bildirimleri alındı.  

 

Merkez personelimiz, Deneyap Türkiye Atölyeleri kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan uygulama sınavı için konu önerilerini ve tecrübelerini, TÜBİTAK tarafından organize edilen çevrimiçi bir toplantıda sundu. (25 Ekim 2021)

2020 Yılı
  • TEKNOFEST yarışması “İnsanlık Yararına Teknolojiler” alt kategorisinde Danışma Kurulu Üyesi olarak merkez öğretim elemanları Dr. Serap Bilen ve Dr. Eray Şentürk Rektörlük Makamı tarafından görevlendirilmiş (13 Ocak 2020) ve ilgili öğretim elemanları 10.03.2020, 16.04.2020, 29.04.2020, 20.05.2020, 17.06.2020, 16.09.2020 tarihlerinde gelen görevlere katkı sağlamıştır.
  • Merkeze bağlı faaliyet gösteren Sergi Alanı, 19 Şubat 2020 günü 16:00-20:00 saatleri arasında ODTÜ mensuplarını aileleriyle birlikte çeşitli etkinliklerle ağırlamıştır.
  • Merkeze bağlı faaliyet gösteren Sergi Alanı’nda bulunan Bilim Atölyeleri binasında, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü, Ekolojik Bilgi ve Biyoçeşitlilik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Korhan ÖZKAN tarafından “Muhteşem Soğuk: Antarktika ve Kuzey Kutbu Ekspedisyonları” başlıklı bir “Bilim Kafe” etkinliği gerçekleştirilmiştir. (19 Şubat 2020)
  • ODTÜDEN Mağazası’nda öğrencilere ücretsiz verilen sokak hayvanları için mama-suluk kabı projesine 3 boyutlu mama kabı baskı alınarak destek verilmiştir. (02-06 Mart 2020-14 adet; 06 Ekim 2020-11 adet)
  • Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Odyoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Kübra Özmen’in yürütmekte olduğu “ODY306 Sosyal Sorumluluk ve Toplumsal Hizmet” dersi kapsamında TBM’de yürütmek üzere önerilen çalışması merkez tarafından uygun görülmüş (05 Mart 2020) ve dersi alan öğrencilerimiz Bilim Merkezi’nde ağırlanmıştır. (10 Mart 2020)
  • “8-14 Mart 2020 Bilim ve Teknoloji Haftası” kapsamında 7-8 Mart 2020 tarihlerinde TBM Sergi Alanı çeşitli etkinliklerle ziyaretçilerini ağırlamıştır.
  • İlkyar Öğrenci Topluluğu’na projelerinde kullanmak üzere Tangram setleri verilmiştir. (10 Nisan 2020)
  • ODTÜ Tasarım Fabrikası’nın pandemi sürecinde geliştirdiği kapı tutacağı (door-holder) tasarımının 3 boyutlu baskı alım sürecine yaklaşık 10 adet baskı alınarak destek verilmiştir. (14-31 Nisan 2020)
  • ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü, Ekolojik Bilgi ve Biyoçeşitlilik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Korhan Özkan’a çalışmalarında kullanması için Merkez tarafından 3B yazıcı gönderilmiştir. (15 Haziran 2020)
  • Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ve TRT teknik desteği ile EBA TV’de yayımlanmak üzere ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik hazırlanan “Bilimin Eğlenceli Hali” programına Merkez Müdürü Prof. Dr. Y. Eren Kalay “Elektron Mikroskobu” (03 Temmuz 2020), merkez öğretim elemanlarından İlker Koç “Tarihe Yolculuk (Göbeklitepe ve Neolitik Dönem)” (26 Haziran 2020), Dr. Serap Bilen “Solucanlarla Geri Dönüşüm” (01 Temmuz 2020), Dr. Eray Şentürk “Akışkanlar” (03 Temmuz 2020) etkinlikleri ile katkı sağlamıştır.
  • TÜBİTAK tarafından düzenlenen H2020 MSCA Programı Araştırmacı Gecesi Etkinliği (European Researchers’ Night) Çevrimiçi Bilgi Günü’ne davet edilen Öğretim Görevlisi Dr. Sara Banu Akkaş, merkez adına koordinatörlüğünü yaptığı Avrupa Birliği tarafından desteklenen Bilimin Ev Hali (ScienceatHome) ve Bilim ve Sanat Buluşuyor (StART) projelerindeki deneyimlerini katılımcılara aktarmıştır. (6 Kasım 2020) (https://obe.metu.edu.tr/tr)
  • ODTÜ Eğitim Fakültesi, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jale Çakıroğlu tarafından verilen “MSE 531: Readings in Science Education” kapsamında merkez öğretim elemanı Dr. Eray Şentürk çevrimiçi bir seminer vermiştir. (13 Kasım 2020)
  • ODTÜ Eğitim Fakültesi, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elvan Şahin tarafından verilen “MSE288 ve ELE 310 Community Service” dersleri kapsamında Merkez Müdür Yardımcısı İlker Koç çevrimiçi merkez tanıtımı gerçekleştirmiştir. (2 Aralık 2020)
  • Topluma Hizmet Uygulamaları (Community Service) dersi kapsamında bir ODTÜ BÖTE bölümü 3.sınıf öğrencisine merkezimizde gönüllü çalışma imkânı sunulmuş ve güz dönemi boyunca Merkez Öğretim Görevlisi Merve Aytekin koordinatörlüğünde öğrencimizle çeşitli çalışmalar yürütülmüştür. (12 Ekim 2020 – 25 Ocak 2021)
2019 Yılı
  • TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları programı kapsamında 218B226 kod numarası ile desteklenen, yürütücülüğünü Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Toplum ve Bilim Merkezi Araştırma Koordinatörü Dr. Serap Bilen’ in yaptığı “Çöpten Gübreye!-3” başlıklı proje kapsamında Ankara’da MEB’ e bağlı okullarda okuyan 200 ortaokul öğrencisi öğretmenleri ile proje etkinliklerine katılmışlardır. Organik artıkların geri dönüşümüne yönelik bilgi ve farkındalık sağlamayı amaçlayan proje; Nisan ayı içerisinde 10 gün boyunca her gün farklı bir okul grubunun katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Gelişme ve sonuç raporlarının olumlu değerlendirilmeleri ile birlikte proje resmi olarak 2019 yılı Eylül ayında tamamlanmıştır. Projenin ölçme ve değerlendirme anketlerinin değerlendirilmesi ile sonuçların bir bölümünü içeren bir bildiri hazırlanmış ve Uluslararası bir kongrede sunulmuştur. 
  • 29-30 Nisan 2019 tarihlerinde 5 farklı okuldan, 94 ilkokul öğrencisinin ve 19 yetişkinin katılımı ile Ankara ODTÜ yerleşkesinde; 07 Mayıs 2019 tarihinde 49 okul öncesi öğrencisinin ve 8 yetişkinin katılımı ile ODTÜ Kuzey Kıbrıs yerleşkesinde; 14 Mayıs 2019 tarihinde 48 ilkokul öğrencisinin ve 4 yetişkinin katılımı ile Erdemli ODTÜ yerleşkesinde 27 Eylül 2019 tarihinde Ankara ODTÜ yerleşkesinde gerçekleştirilecek “Bilim ve Sanat Buluşuyor!” ana etkinliğinin ön etkinlikleri gerçekleştirilmiştir.
  • 08 Mayıs 2019 tarihinde Kömürcü Çanakkale Şehitleri Ortaokulu’na (Merkez/Niğde) 14 adet bilgisayar hibe edilmiştir.
  • 2019 yılı yaz dönemimde ODTÜ Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) tarafından 10-14 yaş grubu için düzenlenen Tekno-Doğa yaz okuluna Toplum ve Bilim Merkezi Araştırma Koordinatörü Dr. Serap Bilen tarafından gerçekleştirilen “Kompostlama Atölyesi” etkinliği ile destek verilmiştir.
  • TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği programı kapsamında 1129B371900281 kod numarası ile desteklenen yürütücülüğünü Hacettepe Üniversitesi, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü, Fizik Eğitimi A.B.D. öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet İlhan Şen’in yaptığı “Sınıf Öğretmeni Adayları için Okul Dışı Ortamlarda Fen Öğretimi” başlıklı proje kapsamında Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen sınıf öğretmenliği bölümünde lisans okuyan 3. ve 4. sınıf 30 öğretmen adayı (uzman, eğitmen, rehber, gönüllüler ile toplam 35 kişi) merkezimize bağlı faaliyet gösteren “Bilim ve Teknoloji Koleksiyonu Sergi Alanı’nda 12 Eylül 2019 tarihinde çeşitli etkinliklerle ağırlanmıştır.
  • 29 Eylül 2017 tarihinde Avrupa Birliği’nin Horizon 2020 programı kapsamında her yıl Eylül ayının son Cuma günü kutlanan Avrupa Bilim ve Eğlence Günü (European Researchers’ Night) etkinliği, Avrupa’da 350’den fazla şehirle eş zamanlı olarak ODTÜ’de gerçekleştirildi. Üniversitemizden 22 birimimiz (Enstitü/Bölüm/Merkez/Öğrenci Toplulukları), 24 dış paydaşımız, 1 Teknokent birimimiz ve bir Teknokent firmamız ve 500 gönüllümüz, 61 stant ile etkinliğimize destek vermiştir. Etkinliğimizde, resim, heykel, mimari, müzik-dans, fotoğrafçılık gibi beş önemli sanat dalına yer verilmiş, bir araya gelen bilim ve sanat iletişimcileri sanatın bilimden, bilimin de sanattan nasıl esinlendiğini ve sanat ve bilimin çevremizdeki dünyayı daha iyi anlamak için nasıl iş birliği yaptığını 4’den 74’e her yaştan ziyaretçilerimize aktarmışlardır. Ankara’nın çeşitli ilçelerinden ve şehir dışından 113 farklı okuldan rehber öğretmenleri eşliğinde 5.500 öğrenci ve 2.500’e yakın bireysel ziyaretçi ile etkinliğimize yaklaşık 8.000 kişi katılmıştır.
2018 Yılı
  • 03 Ocak 2018 tarihinde Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç ve Fatih Sultan Mehmet Çocuk Akademisi ekibine yerleşke gezdirilerek, kurulması planlanan bilim merkezi için ücretsiz danışmanlık hizmeti sunulmuştur.
  • 14 Şubat 2018 tarihinde Avrupa Birliği tarafından fonlanan H2020-MSCA-NIGHT-2018 programına hazırlanan “Science through Art” başlıklı proje ile başvurulmuş ve 17 Mayıs 2018 tarihinde kabul alınmıştır. 27 Eylül 2019 günü ODTÜ’de gerçekleştirilmesi planlanan etkinlik için 131.875,00 Avro destek alınmış ve proje sözleşmesi imzalanmıştır.
  • 19 Şubat 2018 tarihinde Nanomanyetik Cihazlar Firması tarafından hibe edilen Atomik Kuvvet Mikroskobu’nun kullanımına yönelik eğitim alınmıştır.
  • 12 Mart 2018 tarihinde ODTÜ Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Fen Bilgisi Öğretmenliği öğrencilerine çeşitli etkinlikler yapılmıştır.
  • 14 Mart 2018 tarihinde ODTÜ Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü İlköğretim Matematik Öğretmenliği öğrencilerine bilim merkezi tanıtımı yapılmıştır.
  • ODTÜ doğasının önemi, iklim değişikliği ve sürdürülebilir yaşam hakkında farkındalık yaratmak amacıyla Doğa Koruma Merkezi Vakfı tarafından Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Butterfly Conservation (UK), Anima Mundi (IT) ve Thessaly Teknoloji Enstitüsü (GR) ortaklığında yürütülen Erasmus+ projesi olan “Gençlik ve Kent için Doğa” projesi 24 Nisan 2018 – 22 Mayıs 2018 tarihleri arasında Bilim ve Teknoloji Koleksiyonu Sergi Alanı’nda gerçekleştirilmiştir. Proje kapsamında eğitim alan ODTÜ’lü genç doğa eğitmenleri tarafından yürütülen etkinliklere 685 öğrenci katılmıştır.
  • 07 Nisan 2018 tarihinde Türk Japon Vakfı tarafından ortaokul öğrencileri için “Afet Eğitimi” programı kapsamında Kütahya ve Muş illerinden gelen 24 7.sınıf öğrenci ve eşlikçi öğretmenleri, “Bilim ve Teknoloji Koleksiyonu Sergi Alanı” yerleşkesinde merkez öğretim elemanları tarafından ağırlanmıştır.
  • 28 Nisan 2018 tarihinde Türk Japon Vakfı tarafından ortaokul öğrencileri için “Afet Eğitimi” programı kapsamında Balıkesir ve Elâzığ illerinden gelen 24 7.sınıf öğrenci ve eşlikçi öğretmenleri, “Bilim ve Teknoloji Koleksiyonu Sergi Alanı” yerleşkesinde merkez öğretim elemanları tarafından ağırlanmıştır.
  • 28 Nisan 2018 tarihinde Rotaract Kulübü organizasyonuyla Hatay Abdi İpekçi Ortaokulu’ndan gelen 5.-8.sınıf 35 öğrenci, 4 öğretmen ve 10 gönüllü, “Bilim ve Teknoloji Koleksiyonu Sergi Alanı” yerleşkesinde merkez öğretim elemanları tarafından ağırlanmıştır.
  • 4 Mayıs 2018 tarihinde Ankara Yenimahalle Belediyesi desteğiyle, Yenimahalle Kent Konseyi tarafından Ragıp Tüzün Parkı’nda organize edilen ve bu yıl ikincisi düzenlenen bilim şenliğine Toplum ve Bilim Merkezi öğretim elemanları çeşitli matematik ve zekâ oyunları ile katılarak destek vermiştir.
  • 11 Mayıs 2018 tarihinde ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği KOVAN Araştırma Laboratuvarı tarafından organize edilen ve Muğla’nın Fethiye İlçesi Melsa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden gelen 4 öğretmen ve 42 öğrenci “Bilim ve Teknoloji Koleksiyonu Sergi Alanı” yerleşkesinde merkez öğretim elemanları tarafından ağırlanmıştır.
  • ODTÜ Köprü Grubu Kütüphane projesi kapsamında 12.05.2015 tarihinde gidilen Şehit Hamza Halit Sülün İlkokulu, Devrek / Zonguldak ve 13.05.2018 tarihinde gidilen Ali Altıparmak Ortaokulu, Akyazı / Sakarya okullarındaki yaklaşık 100 öğrenciye merkez tarafından sağlanan etkinlik kutusu ile fizik bilimi sevdirilmeye çalışılmıştır.
  • Yunus Emre Enstitüsü’nün düzenlediği “Türkçe Yaz Okulu” kapsamında Ankara Hacettepe Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (HÜ TÖMER) eğitim alan 150 yabancı uyruklu öğrencimiz, 26 Temmuz 2018 tarihinde “Bilim ve Teknoloji Koleksiyonu Sergi Alanı”nı merkez öğretim elamanları eşliğinde ziyaret etmiştir.
  • TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları programı kapsamında 118B253 kod numarası ile desteklenen, yürütücülüğünü ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyemiz Prof. Dr. İsmail Hakkı Toroslu’nun yaptığı “Ali Kuşçu Yaz Bilim Okulu” adlı proje 22 Temmuz – 05 Ağustos 2018 tarihleri arasında ODTÜ yerleşkesinde gerçekleştirilmiştir. Birçok bölüm ve merkezden öğretim elemanlarının desteği ile 103 öğrenci bir hafta boyunca ODTÜ yerleşkesinde, 31 öğretmen Boğaziçi Üniversitesi yerleşkesinde hem bilimsel hem kültürel hem de sosyal faaliyetlere katılmıştır. Öğrencilerin geldiği il ve ilçeler: Adana (Karaisalı), Ardahan (Çıldır, Damal, Göle, Hanak), Artvin (Yusufeli), Balıkesir (Bigadiç, İvrindi, Susurluk), Bartın (Amasra), Bingöl (Solhan), Bolu (Mengen), Çanakkale (Yenice), Çorun (Sungurlu), Düzce (Merkez), K.Maraş (Ekinözü, Göksun), Kars (Arpaçay, Sarıkamış, Selim, Susuz), Kastamonu (Devrekani), Sivas (Gemerek), Şırnak (Güçlükonak, İdil)
  • TÜBİTAK 4005 Bilim ve Toplum Yenilikçi Eğitim Uygulamaları programı kapsamında 118B077 kod numarası ile desteklenen, yürütücülüğünü Hacettepe Üniversitesi, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü, Fizik Eğitimi A.B.D. öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet İlhan Şen’in yaptığı “Okul Dışı Ortamlarda Öğretim Yöntem ve Tekniklerinin Kullanımına Yönelik Fen Bilimleri ve Fizik Öğretmenlerinin Eğitimi” başlıklı proje kapsamında Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen 40 öğretmen (uzman, eğitmen, rehber, gönüllüler ile toplam 50 kişi) merkezimize bağlı faaliyet gösteren “Bilim ve Teknoloji Koleksiyonu Sergi Alanı”nda 6 Eylül 2018 tarihinde çeşitli etkinliklerle ağırlanmıştır.
  • TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği programı kapsamında 1129B371800556 kod numarası ile desteklenen, yürütücülüğünü Hacettepe Üniversitesi, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü, Fizik Eğitimi A.B.D. öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet İlhan Şen’in yaptığı “Okul Dışı Ortamlarda Fizik Derslerinin Öğretimi” başlıklı proje kapsamında Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen, Fizik Öğretmenliği bölümünde lisans okuyan 30 öğretmen adayı (uzman, eğitmen, rehber, gönüllüler ile toplam 35 kişi) merkezimize bağlı faaliyet gösteren “Bilim ve Teknoloji Koleksiyonu Sergi Alanı”nda 13 Eylül 2018 tarihinde çeşitli etkinliklerle ağırlanmıştır.
  • ODTÜ Mezunlar Günü kapsamında gelen ziyaretçiler merkezimize bağlı faaliyet gösteren “Bilim ve Teknoloji Koleksiyonu Sergi Alanı”nda 15 Eylül 2018 tarihinde çeşitli etkinliklerle ağırlanmıştır.
  • ODTÜ Konfüçyüs Merkezi tarafından organize edilen Huawei tarafından desteklenen “Huawei Çin Yaz Kampı” kapsamında Çocuk Esirgeme Kurumu’ndan gelen 30 öğrenci, 5 Çinli gönüllü, 5 Türk gönüllü merkezimize bağlı faaliyet gösteren “Bilim ve Teknoloji Koleksiyonu Sergi Alanı”nda 20 Eylül 2018 tarihinde çeşitli etkinliklerle ağırlanmıştır.
  • Mersin CNR Expo Fuar Alanı’nda düzenlenen “MERSCIN NIGHT” etkinliğine merkez öğretim elemanları 28 Eylül 2018 tarihinde bir ziyaret gerçekleştirmiştir.
  • ODTÜ Oryantiring ve Navigasyon Takımı tarafından organize edilen “ODTÜ OPEN Oryantiring Yarışması” kapsamında yapılan etkinliklerde mekân olarak “Bilim ve Teknoloji Koleksiyonu Sergi Alanı”nın 29-30 Eylül 2018 tarihlerinde kullanımına izin verilmiştir.
  • 23 Ekim 2018 tarihinde ODTÜ Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü İlköğretim Matematik Öğretmenliği öğrencilerine bilim merkezi tanıtımı yapılmıştır.
  • 02 Kasım 2018 tarihinde ODTÜ Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Fen Bilgisi Öğretmenliği lisansüstü öğrencilerine “Okul Dışı Öğrenme Ortamları” ile ilgili yürütülen çalışma örnekleri merkez öğretim elemanları tarafından sunulmuştur.
  • 27 Kasım 2018 tarihinde Yükselen Koleji 9.sınıf öğrencilerine; 20 Aralık 2018 tarihinde Maltepe Ortaokulu Eko Tim Öğrencilerine merkez öğretim elemanları tarafından kompostlama ve vermikompostlama ile ilgili etkinlikler gerçekleştirilmiştir.
2017 Yılı

Merkez öğretim elemanları tarafından; 

  • 11 Ocak 2017 tarihinde TÜBİTAK tarafından organize edilen Ankara ili, Polatlı ilçesi’ndeki muhtelif köy okullarından gelen 66 kişilik bir öğrenci-öğretmen grubu, 
  • 25 Ocak 2017 tarihinde TÜBİTAK 4005 Bilim ve Toplum Yenilikçi Eğitim Uygulamaları programı kapsamında 116B488 kod numarası ile desteklenen ve Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Fizik Eğitimi ABD öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet İlhan Şen tarafından yürütülen “Okul Dışı Ortamlarda Fen Derslerinin Öğretilmesine Yönelik Fen Bilimleri Öğretmenlerinin Eğitimi” başlıklı projenin katılımcıları, 
  • 24-26-27 Ocak 2017 tarihinde Çankaya Belediyesi’nin organize ettiği “Karne Şenliği” kapsamında Çankaya Evleri’ndeki etüt merkezlerine devam eden 550 öğrenci, 
  • 3 Şubat 2017 tarihinde ODTÜ Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen “Astronomi Öğretmen Seminerleri 13-ODTÜ” etkinliği kapsamında gelen 50 katılımcı, 
  • 6 Nisan 2017 tarihinde TÜBİTAK tarafından organize edilen Mersin İli, Mut İlçesi’nden gelen 50 kişilik bir öğrenci-öğretmen grubu, 
  • 20 Mayıs 2017 tarihinde Türk Japon Vakfı tarafından ortaokul öğrencileri için afet eğitimi programı kapsamında Afyonkarahisar, Bingöl ve Van’dan gelen 27 6.,7. ve 8.sınıf öğrenci ve 5 öğretmen, 
  • 20 Haziran 2017 tarihinde ODTÜ Aday Öğrenci Yaz Kampı kapsamında gelen 102 öğrenci, 
  • 1 Temmuz 2017 tarihinde ODTÜ Mezunlar Günü kapsamında gelen ziyaretçiler, 
  • 10 Temmuz 2017 tarihinde TÜBİTAK 1001 programı kapsamında 114K646 kod numarası ile desteklenen ve Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi ABD öğretim üyesi Prof. Dr. Fitnat Köseoğlu tarafından yürütülen “BİLMER Projesi: Bilim Merkezlerinin Bilim-Toplum İletişiminde ve Bilim Eğitiminde Etkinliğini Artırmaya Yönelik Bir Öğretmen ve Eğitmen Mesleki Gelişim Modeli” başlıklı projeye katılan 45 kişilik bir öğretmen grubu, 
  • 12-19-26 Temmuz ve 02-09 Ağustos 2017 tarihlerinde Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından Yrd. Doç. Dr. Abdullah Yıldızbaşı koordinatörlüğünde yürütülen “İklim Değişikliği Konusunda Farkındalık Geliştirme Projesi” kapsamında gelen 125 6., 7. ve 8.sınıf öğrencisi, 
  • 17 Ağustos 2017 tarihinde Huawei tarafından desteklenen ODTÜ Konfüçyus Merkezi tarafından organize edilen “Çocuk Yaz Kampı” kapsamında gelen 15 öğrenci, 
  • 8 Aralık 2017 tarihinde ODTÜ Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği’nde okuyan 40 öğretmen adayı,  

Bilim ve Teknoloji Koleksiyonu Sergi Alanı’nda kendilerine özel olarak hazırlanmış çeşitli etkinliklerle (bilim gösterileri, gökevi gösterimleri, atölye çalışmaları vb.) ağırlanmıştır. İlaveten, 28 Nisan 2017 tarihinde Yenimahalle Kent Konseyi ve Yenimahalle Belediyesi tarafından Ragıp Tüzün Parkı’nda organize edilen “Bilim Şenliği” etkinliğine merkez öğretim elemanları çeşitli etkinliklerle katılarak destek vermiştir. 

2016 Yılı
  • ODTÜ Mezunlar Derneği altında faaliyet gösteren Ankara Gönüllü Takımı tarafından 30 Nisan 2017 tarihinde “7. Geleneksel Çocuk Şenliği” gerçekleştirilmiştir. 180 ortaokul öğrencisine yönelik gerçekleştirilen etkinliklerden bazıları, Toplum ve Bilim Merkezi’nin sağladığı etkinlik kutusu ile gerçekleştirilmiştir.
  • 6-7-8 Mayıs 2016 tarihlerinde Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi tarafından organize edilen “Türk Hava Yolları Bursa Bilim Şenliği” etkinliğine merkez öğretim elemanı Dr. Eray Şentürk çeşitli etkinliklerle katılarak destek vermiştir.
  • 24-25 Mayıs 2016 tarihlerinde Maltepe Ortaokulu tarafından düzenlenen bilim şenliğine, Toplum ve Bilim Merkezi sağladığı etkinlik kutusu ile destek vermiştir.
  • 28-29 Mayıs 2016 tarihlerinde Çankaya Belediyesi tarafından organize edilen “Ahlatlıbel Çocuk Şenliği” etkinliğine merkez öğretim elemanları Dr. Eray Şentürk, Arş. Gör. Recep Yüksel, Arş. Gör. Semra Tahancalıo çeşitli etkinliklerle katılarak destek vermiştir.
2015 Yılı
  • 08-10.05.2015 tarihinde Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi tarafından organize edilen “Bursa Bilim Şenliği” etkinliğine merkez öğretim elemanı Dr. Eray Şentürk çeşitli etkinliklerle katılarak destek vermiştir. 
  • 05.2015 tarihinde Dr. Binnaz Ege-Dr. Rıdvan Ege Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen bilim şenliğine, Toplum ve Bilim Merkezi sağladığı fizik etkinlik kutusu ile destek vermiştir. 
  • 16-17.05.2015 tarihlerinde ODTÜ Mezunlar Derneği Köprü Grubu tarafından Kütüphane Projesi kapsamında Şehit Teğmen Hacı Bayram Elmas YİBO ve Gazi İlkokulu (Zara, Sivas) okullarında yaklaşık 150 öğrenciye gerçekleştirilen fizik deneyleri, Toplum ve Bilim Merkezi’nin sağladığı fizik etkinlik kutusu ile gerçekleştirilmiştir. 
  • TÜBİTAK 4006 programı kapsamında desteklenen ve ROBOTSAN firması tarafından yürütülen Robot Bilim Projesi katılımcılarına (20 İl, 300 Öğrenci, 105 Öğretmen) 15.06.2015 tarihinde; 
  • 15-21.06.2015 tarihlerinde gerçekleşen ODTÜ Lise Yaz Okulu katılımcılarına;  
  • 02-04.07.2015 tarihlerinde gerçekleşen ODTÜ Tercih Fuarı katılımcılarına;
  • Konfüçyüs Merkezi tarafından organize edilen Huawei tarafından desteklenen Yaz Kampı kapsamında Çocuk Esirgeme Yurdu’ndan 9-14 yaş arası 30 öğrencimize 03.09.2015 tarihinde;
  • 10-12.09.2015 tarihleri arasında ODTÜ Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü tarafından organize edilen 2. Ulusal Fizik Eğitimi Kongresi (UFEK 2015) kapsamında gelen yaklaşık 250 akademisyen ve öğretmene 11.09.2015 tarihinde Toplum ve Bilim Merkezi’ne bağlı faaliyet gösteren Uygulamalı Bilim Merkezi’nde çeşitli eğitsel etkinlikler (Bilim Gösterisi, Planetaryum vb.) yapılmıştır.
  • 15-17.10.2015 tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi Bilim Merkezi tarafından organize edilen, TÜBİTAK (4007) ve Beyoğlu Belediyesi tarafından desteklenen “Meraklı Zihinler Bilim Şenliği”ne merkez öğretim elemanı Dr. Eray Şentürk çeşitli etkinliklerle katılarak destek vermiştir. 
2014 Yılı
  • Ankara Üniversitesi tarafından 26 Eylül 2014 tarihinde düzenlenen “Avrupa Bilim Eğlence Günü”ne Toplum ve Bilim Merkezi katılarak destek vermiştir.
  • 30 Mayıs 2014 tarihinde Adana Özel Başkent Okulları tarafından düzenlenen “Bilim Şenliği”ne Toplum ve Bilim Merkezi katılarak destek vermiştir.
  • 17-18 Mayıs 2014 tarihlerinde ODTÜ Mezunlar Derneği Köprü Grubu tarafından Kütüphane Projesi kapsamında Elbistan, Karahüyük İlkokulu/Ortaokulu (Elbistan/Kahraman Maraş) ve Çağlayancerit İstiklal YİBO (Çağlayancerit /Kahraman Maraş) okullarında yaklaşık 150 öğrenciye gerçekleştirilen fizik deneyleri, Toplum ve Bilim Merkezi’nin sağladığı fizik etkinlik kutusu ile gerçekleştirilmiştir. 
  • 9 Mayıs 2014 tarihinde Ankara ODTÜ Geliştirme Vakfı Okulları’nda 9.su düzenlenen Eureka Projesi kapsamında davetli öğrencilere sahnede bir bilim gösterisi sunulmuştur. 
  • 28 Nisan 2014 tarihinde Anıttepe Anadolu Lisesi’nde eğitimde isteklendirme sunumu ve sahnede kısa bir bilim gösterisi sunulmuştur. 
  • 27 Nisan 2014 tarihinde Ankara Gönüllü Takımı tarafından ODTÜ Stadyumu’nda 5.si düzenlenen, 300’ün üstünde çocuk 100’ün üzerinde gönüllü üniversite öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilen “Çocuk Şenliği”ne Toplum ve Bilim Merkezi, kendi bünyesindeki Uygulamalı Bilim Merkezi’nde var olan bazı deney aletleri ile destek vermiştir. 
2013 Yılı
  • 26 Kasım 2013 tarihinde Doğa Koleji tarafından düzenlenen “Bilim Günü” etkinliklerine fizik etkinlik kutusu ile destek verilmiştir. 
  • 18-19 Mayıs 2013 tarihlerinde ODTÜ Mezunlar Derneği Köprü Grubu tarafından Kütüphane Projesi kapsamında Kızılca Atatürk İlkokulu/Ortaokulu (Bor/Niğde), Mehmet Akif Ersoy İlkokulu/Ortaokulu (Derinkuyu/Nevşehir) okullarında yaklaşık 100 öğrenciye gerçekleştirilen fizik deneyleri, Toplum ve Bilim Merkezi’nin sağladığı fizik etkinlik kutusu ile gerçekleştirilmiştir. 
  • 12 Mayıs 2013 tarihinde ODTÜ İzcilik Topluluğu tarafından Çorum/ Karacaören beldesindeki Karacaören İO.’nda 20 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilen “Bilim Saati” etkinliğine etkinlik kutusu ile destek verilmiştir. 
  • 3-4 Mayıs 2013 tarihinde Bursa Bilim ve Teknoloji Müzesi tarafından organize edilen Bursa Bilim Şenliği’ne katılan ODTÜ Bilim ve Teknik Topluluğu’na etkinlik kutusu ile destek verilmiştir. 
  • 28 Nisan 2013 tarihinde Ankara Gönüllü Takımı tarafından ODTÜ Stadyumu’nda 4.sü düzenlenen, 300’ün üstünde çocuk 150’nin üzerinde gönüllü üniversite öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilen “Çocuk Şenliği”ne Toplum ve Bilim Merkezi, kendi bünyesindeki Uygulamalı Bilim Merkezi’nde var olan bazı deney aletleri ile destek vermiştir. 
2012 Yılı
  • 1-2 Haziran 2012 tarihleri arasında Antalya Doğa Koleji öğrencileri tarafından Muratpaşa Belediyesi Kültür Parkı’nda gerçekleştirilen Bilim ve Sanat Şenliği’ne katılan ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu’na destek verilmiştir.
  • 19-20 Mayıs 2012 tarihlerinde ODTÜ Mezunlar Derneği Köprü Grubu tarafından Kütüphane Projesi kapsamında Kastamonu İli Pınarbaşı ilçesi Şehit Ramazan Akkaya Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nda yaklaşık 90 öğrenciye gerçekleştirilen fizik deneyleri, Toplum ve Bilim Merkezi’nin sağladığı fizik etkinlik kutusu ile gerçekleştirilmiştir.
  • 13 Mayıs 2012 tarihinde ODTÜ İzcilik Topluluğu tarafından Karabük/Eskipazar 60. Yıl Vali Nafiz Kayalı İO.’nda 50 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilen “Bilim Saati” etkinliğine etkinlik kutusu ile destek verilmiştir.
  • 22 Nisan 2012 tarihinde Ankara Gönüllü Takımı tarafından ODTÜ Stadyumu’nda 3.sü düzenlenen, 400’ün üstünde çocuk 350’nin üzerinde gönüllünün katılımıyla gerçekleştirilen “Çocuk Şenliği”ne Toplum ve Bilim Merkezi, kendi bünyesindeki Uygulamalı Bilim Merkezi’nde var olan bazı deney aletleri ile destek vermiştir.
2011 Yılı ve Öncesi
  • ODTÜ İzci Topluluğu “Bilim Saati” – ODTÜ İzcilik Topluluğu olarak her yıl ODTÜ Kütüphanesi’nde geleneksel ‘UNICEF Kart ve Hediyelik Eşya Satışı’ gerçekleştirilmektedir. Genellikle köy okullarına yardım etmek için kullanılan bu gelirle yörenin çocuklarına kitap, kıyafet, ayakkabı ve kırtasiye malzemesi sağlanmakta, ayrıca da okulun varsa temel ihtiyaçları karşılanmaktadır. Alınan malzemelerin hepsi grup tarafından okula götürülmekte ve çocuklarla bir gün boyunca çeşitli oyunlarla vakit geçirilmektedir. 29 Nisan 2011 tarihinde ODTÜ Toplum ve Bilim Merkezi’nin desteği ile gidilen köy okullarında “Bilim Saati” adı altında etkinlikler düzenlenmiştir.
  • İstanbul Mezunlar Derneği Köprü Grubu “Toplumsal Duyarlılık Projesi” – Her yıl gerçekleştirilen, ihtiyacı olan bir okula kütüphane kurmak amacıyla 10 Mayıs 2011 tarihinde Adıyaman Çelikhan ilçesine Toplum ve Bilim Merkezi’nin sağladığı Bilim Otobüsü ile gidilmiştir. Merkez deney malzemeleriyle de destekte bulunmuştur.
  • Yasemin Karakaya BSM Astronomi ve Uzay Projesi – 21.10.2010-31.05.2011 tarihleri arasında Yasemin Karakaya Bilim ve Sanat Merkezinin yürüttüğü ‘Astronomi ve Uzay’ konulu program çerçevesinde Uygulamalı Bilim Merkezi’nce Gezegen Evi (Planetaryum) etkinliği gerçekleştirilmiştir.
  • ODTÜ Mezunlar Günü Deney Gösterimi – 2 Temmuz 2011 tarihinde gerçekleştirilen etkinlikte kullanılmak üzere Uygulamalı Bilim Merkezi çeşitli deney malzemeleri ile destek vermiştir.
  • Bacaksız Anadolu Lisesi Bilim Şenliği – 14 Haziran 2011 tarihinde gerçekleştirilen etkinlikte kullanılmak üzere Uygulamalı Bilim Merkezi çeşitli deney malzemeleri ile destek vermiştir. 
  • Nermin Çekiç Anadolu Lisesi Bilim Şenliği – 17 Mayıs 2011 tarihinde gerçekleştirilen etkinlikte kullanılmak üzere Uygulamalı Bilim Merkezi çeşitli deney malzemeleri ile destek vermiştir. 
  • Gazi Bilim Şenliği – 26-27-28 Nisan 2011 tarihlerinde gerçekleştirilen etkinlikte kullanılmak üzere Uygulamalı Bilim Merkezi çeşitli deney malzemeleri ile destek vermiştir. 
  • Ankara Gönüllü Takımı “Çocuk Şenliği”  – ODTÜ Mezunları Derneği proje ekibi Ankara Gönüllü Takımı 24 Nisan 2011’de düzenlenen 2. ODTÜ Çocuk Şenliğini 250 kardeşi ve 80 gönüllüsüyle birlikte kutladı. Kutlamalarda bilim gösterilerinin yapılabilmesi için Uygulamalı Bilim Merkezi çeşitli deney malzemeleri ile destek vermiştir.  
  • 29-31 Mart 2007: Antalya Eğitim Fuarı
  • 31 Ekim 2006: ODTÜ Toplum ve Bilim Günü
  • 23–24 Mart 2006: Antalya Eğitim Fuarı
  • 3–5 Mart 2006: İstanbul Eğitim Fuarı